Vida Çeşitleri

Matkap Uçlu Vidalar Kılavuzu – 1.Bölüm

Mekanik sabitleme çözümü olarak vidalama, bileşenleri birbirine bağlamak için hala klasik yöntemdir..

Kendiliğinden delen vida kılavuzumuzun ilk bölümünde size farklı vida tiplerine genel bir bakış sunacağız ve ürünler ile ilgili ayrı ayrı özellikler hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Endüstriyel hafif yapıdaki farklı iki tip vida

Endüstriyel hafif yapı alanında, temel olarak kendinden kılavuzlu (diş açma da denir) ve matkap uçlu vidalar arasında ayrım yapıyoruz. Bu vida tiplerinin ilgili özelliklerine daha yakından bakalım:
Vida türleri

Sivri Uçlu(Kendinden diş açan) vidalar

Kendinden kılavuzlu vidalar, delme uçları olmayan sızdırmazlık pulları ile monte edilen vidalardır.

Kendinden kılavuzlu vidalar, bağlantı yapılacak deliği dışarıya doğru kapatır ve böylece su ve türevlerinden korur. Bu nedenle çoğunlukla dış mekanlarda, cephelerde veya çatılarda kullanılırlar. Vidaların bir delme ucu olmadığından, Bir önceki çalışma adımında önce bir geçiş deliği açılmalıdır. Bununla birlikte, vidalama işleminde diş daha sonra otomatik olarak oluşturulur. Bu sayede, delme uçları ve diğer araçları ve de somun gibi sabitleme elemanlarını ortadan kaldırır.

Kendinden kılavuzlu vidalar, ahşap veya metal/çelik alt yapılara sabitlenmelerine göre de farklılık gösterir. Alt yapıya bağlı olarak farklı özelliklere sahiptirler.
 

Ahşap alt yapılara sabitleme

Ahşapta yüksek taşıma kapasitesi değerleri elde etmek için vidalar normalden daha kalın dişe sahiptir. Bu, diş geometrisinde geniş bir hatve ve büyük bir eğim derinliği ile karakterize edilir. JA serisinden EJOT vidaları buna bir örnektir.
 

Çelik alt yapılara sabitleme

Daha kalın çeliklerde kullanım için, ince bir diş oluşturmak için daha ince diş geometrisine sahip vidalar gereklidir. EJOT JZ3 vidaları burada örnek olarak adlandırılabilir.

Çelik alt yapılar için bağlantı elemanları söz konusu olduğunda, iki "nokta stili" arasında bir ayrım yapılır. JZ vidalarının alt kısmında bir silindirik uç, yani kör bir uç bulunurken, JB vidalarının bir ucu vardır. Sonuncusu, kılavuz delikte daha iyi konumlandırıldığından, daha ince çelik alt yapılar için uygundur.
 

Klasik Matkap Uçlu Vidalar

Klasik matkap uçlu vidalar, sızdırmazlık pulları ile monte edilen vidaların daha gelişmişliğini temsil eder. Burada, diş oluşturan vidalar bir kesme delme noktası ile birleştirilir. Alt yapının önceden delinmesine gerek olmadığı için bunlara matkap uçlu vidalar denir. Delik boyunca, vida dişi açma ve sabitleme sadece bir adımında gerçekleşir..

Klasik matkap uçlu vidalar, vida malzemesine bağlı olarak çelik veya alüminyum gibi farklı malzemelerden yapılmış parçalar için uygundur. Yapı sektöründe trapez profilleri ve kompozit panelleri sabitlemek için kullanılırlar. Hem ince saclar için düşük delme kapasiteli (delme performansı olarak da adlandırılan) matkap uçlu vidalar, hem de 16 mm kalınlığa kadar inşaat çeliğinden yapılmış kalın alt yapıları delebilen EJOT JT3-18 gibi büyük delme kapasiteli vidalar vardır.
Delme noktasınun uzunluğu

Azaltışmış çapaklı matkap uçlu vidalar

Metal çapaklar genellikle hem matkap uçlu vidalarla hem de kendinden kılavuzlu vidalarla ortaya çıkart. Paslanmayı önlemek için bu çapak ayrı bir çalışma adımında çıkarılmalıdır. Bu nedenle, azaltılmış talaşlı matkap uçlu vidalar, matkap uçlu vidaların geliştirilmesinde daha ileri bir aşamayı temsil eder. Burada yapının önceden delinmesi veya bir vida dişin kesilmesi gerekli değildir. Örnek olarak EJOFAST® ürün grubunun vidalarından bahsedilebilir. EJOFAST® matkap uçlu vidaların benzersiz uç geometrisi, azaltılmış talaşla ince sac metallere nüfuz eder. Bu ürün sayesinde çapak dışarıya atılır ve tekrar temizlik gerekmez. Azaltılmış talaşlı matkap uçlu vidalar, ince sac bağlantıları veya sac metali ahşaba sabitlemek için idealdir.
 

Matkap uçlu vidaların özel özellikleri

İki tip vidayı inceledikten sonra, endüstriyel hafif yapı için vidaların birkaç özel özelliği ile sonuca varmak istiyoruz:

Çap
Endüstriyel hafif yapı için vidalar genellikle 4,8 mm ila 8,0 mm çapa sahiptir.

Küt Uçlu
İnce sac bağlantıları için küt uçlu vidalar kullanılır. Bu, vida başının hemen altında vida dişi olmayan bir bölümdür. Bu bölüm, yük taşıma kapasitesinin kaybı anlamına gelen sacın sıyrılmasını en aza indirir.Ayrıca, vidanın istenmeden gevşemesini ve çatının sıkılığını kaybetmesini önleyen geri dönüş koruması sunar.
Matkap uçlu vidanın ayrıcalıklı özellikleri – Serbest dönüş bölgesi
Malzeme
Isıl işlem görmüş çelikten yapılmış matkap uçlu vidalara ek olarak vida parçaları genellikle iki farklı hammaddeden oluşur. Bunlar bimetal olarak adlandırılan vidalardır. Vida başı, mil ve diş, kalıcı olarak korozyona dayanıklı bir bağlantı sağlamak için paslanmaz çelikten yapılmıştır. Paslanmaz çelik, çelik bileşenleri delmek için gerekli sertliği sağlamadığından, delme noktası güçlendirilmiş karbon çelikten yapılmıştır.

Bu yazıda, genel özellikleri ve detaylı özellikleri ile iki farklı vida türü hakkında bilgi edindik. Kendiliğinden delen vidalar kılavuzunun sonraki bölümünde, matkap uçlu vidaların delim&sıkımı ve farklı vida kafası çeşitleri hakkında bilgi bulacaksınız.
BAŞKA SORULARINIZ MI VAR?

Bize bir mail yazabilirsiniz.
​​​​​​​infotr@ejot.com


DAHA FAZLA REHBER

Daha fazla bilgi için diğer kılavuzlarımızı da okuyun.
 


Matkap uçlu vidalar için EJOT® Ürün önerileri

teaser-jt3-18-5,5-850x444.jpg

EJOT® Matkap Uçlu JT3-18-5.5


Daha Fazlası

teaser-jt3-2h-plus-5,5-850x444.jpg

EJOT® Matkap Uçlu JT3-2H-Plus-5.5


Daha Fazlası

teaser-ja1-6,5-850x444.jpg

CORREMAKS® Sivri Uçlu JA1-6.5


Daha Fazlası

teaser-jz5-8,0-850x444.jpg

EJOT® Küt Uçlu JZ5-8.0


Daha Fazlası

teaser-jt2-6-5,5-850x444.jpg

EJOT® Matkap Uçlu JT2-6-5.5


Daha Fazlası

Matkap Uçlu Vidalar için ürün portföyü

EJOT, bir sabitleme uzmanı olarak, endüstriyel hafif yapılar için çeşitli matkap uçlu vidalar sunar.


Daha Fazlası